Zielony groszek

Pewne składniki pokarmowe mają niesamowite właściwości zdrowotne lub nawet wspomagające procesy odchudzania. Jednym z takich składników może być błonnik pokarmowy co to jest łatwo można zrozumieć, gdy uświadomimy sobie, że występuje w dwóch formach. Włókna błonnika pokarmowego mogą być rozpuszczalne w wodzie lub nierozpuszczalne. Kiedy poznamy dokładne właściwości, poszczególnych form błonnika pokarmowego, warto włączyć błonnik do swojej codziennej diety.

 

Bardzo dobrymi źródłami błonnika pokarmowego są na przykład łuskany groch lub soczewica. Zawierają one około 12 gram tego składnika na 100 gram pokarmu. Fasola konserwowa posiada go około 7 gram na 100 gram, natomiast groszek konserwowy zawiera około 6 gram na 100 gram produktu. Nieco mniej składnika, którym jest błonnik pokarmowy, mają bób i fasola szparagowa. Bób ma 5, 7 gram na 100 gram, zaś fasola szparagowa 4, 8 gram na 100 gram produktu. Jeśli nie wiemy ile dokładnie powinniśmy spożywać tych produktów, aby zapewnić sobie dzienne zapotrzebowanie błonnika, warto sprawdzić sobie takie informacje. Około szklanka zielonego groszku, jednocześnie z mniejszą ilością węglowodanów podczas jednego posiłku, z pewnością wyjdzie nam na zdrowie.